Πλάκα

Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα της Μήλου και έδρα του δήμου Μήλου, ο οποίος περιλαμβάνει τη Μήλο και τις κοντινές βραχονησίδες. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 749 κατοίκους. Το όνομα Πλάκα το πήρε από το επίπεδο έδαφος στο οποίο κτίστηκαν τα σπίτια όταν το Κάστρο δεν αρκούσε πλέον για τη στέγαση του πληθυσμού. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 220 μέτρων, με θέα προς τον κόλπο της Μήλου.[1] Ο σημερινός οικισμός δημιουργήθηκε από την εγκατάλειψη του προηγούμενου, της Ζεφυρίας ή Χώρας (γι’ αυτό το λόγο και η Πλάκα δεν αποκαλείται Χώρα).

Η Πλάκα έχει έντονο παραδοσιακό χρώμα, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, στενά πλακόστρωτα σοκάκια και μικρά παραδοσιακά μαγαζιά, εστιατόρια και καφετέριες. Η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύεται μέσα στον οικισμό. Στο ψηλότερο σημείο της Πλάκας, πάνω σε ένα λόφο ηφαιστειακής προέλευσης βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο κτίστηκε από Ενετούς τον 13ο αιώνα. Στην κορυφή του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Mέσα Παναγιά, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται η Yπαπαντή του Xριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα. Στην Πλάκα βρίσκεται και η μητρόπολη της Μήλου, ο Ιερός Ναός Γενέσεως Θεοτόκου ή Παναγία η Κορφιάτισσα. Ο ναός κατασκευάστηκε το 1820 και βυζαντινού-κυκλαδίτικου ρυθμού. Στην εκκλησία φυλάσσονται πολλά κειμήλια και εικόνες, μαζί με την εικόνα της Παναγιάς της Κορφιάτισσας.

Στην Πλάκα βρίσκεται το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο της Μήλου, ενώ εκεί στεγάζονται και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.

Δημοσιεύστε τα σχόλιά σας

ΟΝΟΜΑ *
EMAIL *
Website